Bitten: Meet the Maker

In onze rubriek 'Meet the Maker' spreken wij met de innovatieve oprichters, creatieve ontwerpers en de geniale breinen achter de populairste merken uit ons assortiment! Deze week zetten wij het zeer geliefde merk Bitten in het zonnetje. Met hun funky cadeau assortiment vol kleurrijke woonaccessoires, tovert dit vrolijke merk een glimlach op elk gezicht! Maar welke creatieveling verschuilt er zich achter dit merk? 

Foto: Diana

Hi Bitten, kun jij jezelf even voorstellen?

"Hi! Ik ben Diana, de Creative Lead van Bitten. Na mijn studie Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht en Styling aan de Artemis Academie, kreeg ik mijn eerste baan als Product Manager bij Present Time. Ik heb daar onwijs veel geleerd en een eerste inkijk gekregen hoe je van een idee tot een product komt. Ik had het er onwijs naar mijn zin maar wilde toch iets wat meer van mezelf was. En zo ben ik samen met mijn partner en een oud collega Bitten begonnen!"

Waar staat Bitten voor? 

"Bitten staat voor Bitten by the design bug. We willen dingen maken die een glimlach op je gezicht brengen, je een happy gevoel geven en die je niet alleen aan een ander cadeau wilt geven, maar vooral ook aan jezelf. Spoil yourself more!"

Hoe en wanneer is Bitten opgericht? 

"Bitten is in 2008 opgericht in Hong Kong. Nadat we alledrie de wilde stap hadden genomen om onze banen op te zeggen, zijn we richting Hong Kong vertrokken om daar de leukste cadeaus te ontwerpen en te produceren voor groothandels over de hele wereld. Binnen zes maanden hadden we een kleine collectie en stonden we met onze eerste stand op de Hong Kong Gift Fair! 

In 2014 begon het toch weer te knagen en wilden we onze producten ook onder onze eigen namen gaan verkopen. Terwijl we nog steeds producten ontwierpen voor andere bedrijven, begonnen we ook onze eigen groothandel in Europa." 

Wat was het allereerste Bitten ontwerp? 

"Eén van onze eerste producten was de Huggable Corduroy Bear. Een Huggable is een pittenzak gevuld met tarwe en lavendel en eenmaal opgewarmd ontspant het je spieren, verminderd het je buikpijn en geeft het jou een warme knuffel in koude dagen. Het idee ontstond toen ik een kersenpittenzak kreeg van mijn schoonmoeder, en toen dacht ik: 'leuk product, maar dit kan veel leuker, en beter!' :-). 

Wat heel leuk is, is dat de Huggable lijn in de loop der jaren is uitgebreid met heel veel dieren die nu ook kleine broertjes hebben gekregen in de vorm van Pocket Pals.

En onze trouwe Huggable Corduroy Bear gaat in september 2023 met pensioen!"

Wat hoopte jullie te bereiken toen jullie begonnen met Bitten? 

"Het leukste cadeaubedrijf worden waar we met z'n allen hard werken, veel vrijheid hebben, op leuke plekken komen, leuke mensen ontmoeten, nieuwsgierig en geïnspireerd blijven. Work hard, play harder is toch het gezegde?"

Zo is het! En zouden jullie zeggen dat jullie dit doel bereikt hebben?

"Voor een deel wel, de basis is gelegd maar er kan nog zoveel meer! De batterij en de plannen zijn nog lang niet leeg!"

Waar ben jij het meest trots op? 

"Dat het ons steeds lukt om leuke collecties neer te zetten! Er zijn altijd obstakels, dingen die makkelijk lijken blijken vaak moeilijk te zijn.."

Op welke manier zet jullie bedrijf zich in voor milieuvriendelijkheid? 

"Dit is voor ons natuurlijk een duivels dilemma, want als bedrijf produceren we nieuwe producten en elk nieuw product heeft impact op onze planeet. Deze bewustwording groeit bij ons meer en meer. We zijn er ons dan ook van bewust dat we meer moeten doen. 

Voor onze kartonnen verpakkingen gebruiken we al een hele tijd gerecycled karton. Voor onze Huggable collectie hebben wij afscheid genomen van kunststof verpakkingen en wordt vanaf nu ook alles verpakt in gerecyclede kartonnen dozen. Natuurlijk is er nog een overgangsperiode waarin we nog voorraad hebben van kunststof verpakkingen. Indien mogelijk worden vanaf midden 2023 al onze kunststof producten gemaakt van gerecycled plastic, waarvan we hopelijk kunnen gaan traceren waar dit plastic vandaan komt. Ik zeg 'indien mogelijk' want sommige producten zoals babyproducten mogen alleen gemaakt worden van zuivere, nieuwe materialen om zo door alle veiligheidstesten heen te komen. 

We streven ernaar om zo hoog mogelijk kwalitatieve producten te maken zodat iedereen er jaren plezier van kan hebben! Hoe langer wij als consument met een product doen, hoe beter dit is voor de aarde. Buy only what you love and when you fall out of love, give it to someone else. 

In Utrecht zien we steeds vaker een 'minibieb' waar je boeken die je al gelezen hebt in kan doen, zodat iemand anders ervan kan genieten. Misschien kunnen we dit ook bedenken voor homeware, zodat leuke spullen een tweede leven krijgen!" 

Van al jullie ontwerpen, welke is jouw favoriet? 

"Dit is een moeilijke vraag! Al mijn producten zijn mijn kinderen, bijna elk product is een labour of love. Maar als ik één ding moet benoemen is het de moustache speen. Deze heb ik bedacht toen ik zwanger was van mijn dochter. Dat deze speen van een schets een product is geworden is een enorme eer voor ons hele team! We hebben met z'n allen zoveel geleerd tijdens de ontwikkeling van dit product." 

Wat leuk! Onze winkel staat vol met Bitten, heb jij zelf ook veel Bitten in huis? :-)

"Natuurlijk eindigen de eerste samples vaak in ons huis waar ze uitbundig getest worden. Zo gebruiken we al bijna twee jaar de allereerste Pisa Tower pepermolen. Huggables worden in de winter ook non-stop gebruikt. Ik ben een echte koukleum en de pittenzak zorgt ervoor dat de verwarming iets lager kan, wat ook weer goed is voor het milieu! En geen saaie plantenpotten voor ons, ons huis staat vol met funky Bitten planters! In onze camper hebben we natuurlijk een oplaadbaar Candelabra lampje, en zo kan ik nog wel even doorgaan. Soms verhuizen items ook naar vrienden of familie omdat er ruimte gemaakt moet worden voor nieuwe samples. 

En een speciaal bedankje aan Lotte en Zoë die onze Huggable en Pocket Pal collectie uitvoerig testen!" :-)

Staat er nog iets leuks op de planning? Zo ja, mogen wij dan een kleine sneak peak?

"Onze Huggable karakters worden nu gelanceerd als Keyfriends! Deze kunnen niet opgewarmd worden, maar je hebt zo wel altijd een leuke knuffel bij de hand. Ook zijn we druk bezig met een nieuwe collectie DIY-dieren voor kinderen, geïnspireerd op een oud product van ons."

Bedankt Diana! Is er nog iets dat je zou willen meegeven aan de lezers? 

"Vul je huis met spullen die je blij maken. Volg je hart en niet de trends!"