Assembli: Meet the Maker

In onze nieuwe rubriek 'Meet the Maker' spreken wij met de innovatieve oprichters, creatieve ontwerpers en de geniale breinen achter de populairste merken uit ons assortiment! Deze week zetten wij het zeer geliefde merk Assembli in het zonnetje. Met tientallen diverse projecten van papier, nodigt dit Nederlandse merk jou uit om je saaie muren om te toveren in een kleurrijk kunstwerk. Maar welke creatieveling verschuilt er zich achter dit merk? 
 
 
Assembli oprichter Joop
Foto: Joop Bource
.

Hi Assembli, kun jij je even voorstellen?

“Hoi IT’S A PRESENT! Ik ben Joop, productontwerper en inmiddels lang geleden afgestudeerd aan de kunstacademie st. Joost te Breda. Tijdens een job in het werkveld begon ik aan Assembli in de avonduren. Dit had in het begin nog niet echt een concreet doel of strak omkadert jarenplan. Het is ontstaan uit plezier dat ik zelf had in het maken van papercraft modellen en ik wilde deze voldoening gevende zen ervaring graag delen met wie er ook baat bij had. Het kan namelijk erg rustgevend zijn, al soms ook niet, haha. Na wat geëxperimenteerd te hebben met vormen, werden de dieren trofeeën een gewild product en zo zijn wij die een lange tijd gaan maken. Al vanaf het prille begin is Lankhorst Design en Print betrokken geweest in de vervaardiging van het drukwerk en naarmate de samenwerking groeide, namen zij steeds meer taken uit handen. Hierdoor kon Assembli écht groeien en professionaliseren en kreeg ik veel meer mogelijkheden om nieuwe ideeën uit te werken!"

Leuk! En wat was dan jouw allereerste Assembli ontwerp? 

"Dat waren papieren lampenkappen die ik ooit eens ontworpen had naar aanleiding van een inzending voor een wedstrijd. Voor die wedstrijd had ik namelijk iets soortgelijks ingestuurd als DIY. Niet gewonnen destijds, maar uiteindelijk wel opgebloeid tot voor mij iets mooiers!" 

Milieu is voor jullie een belangrijke factor, waaruit blijkt dat jullie een milieuvriendelijk bedrijf zijn?

"Wij hebben ons altijd voorgenomen om plastic gebruik tot het minimum te strippen. Over het algemeen gezien denk ik dat dat ook zeker gelukt is, zowel in product als verpakkingen. Hier en daar moet je wel wat concessies doen want metallic papier zonder beschermfolie is nu eenmaal erg snel om zeep geholpen. Verder produceren wij zoveel mogelijk in-house en besteden we assemblage werk lokaal uit aan bijvoorbeeld een sociale werkplaats. Ook hebben een groot aantal papiersoorten een FSC-certificaat."

Heb jij zelf een favoriete Assembli? 

"Ik denk dat ik de kreeft, hommel, flamingo, neushoorn, bidsprinkhaan, wandelende tak en neushoornkever het leukst vind. Ik kan het niet goed onderbouwen maar bij sommige heeft het te maken met de workflow achter het product. Als ik een ontwerp vijftig keer opnieuw heb lopen bijschaven op iets heel kleins, dan voelt dat eindresultaat toch een tikkeltje minder lekker dan de versies die vlot uit de hoed zijn gekomen." 

Hangt jouw eigen huis ook vol met de decoratie van Assembli?  

"Haha goede vraag! Mijn studio staat zeer regelmatig vol met modellen, maar na elke beurs gebruiken wij die vaak weer als showmodellen en zijn ze weer weg. De woonkamer is bewust zonder eigen creaties en eigenlijk sowieso zonder al te veel decoratie omdat ik anders ook moeilijk vanuit een blank canvas kan denken."

Staat er nog iets leuks op de planning? Zo ja, mogen wij een sneak peak? ;-)

“Leuke vraag! Ik ben erg geïnteresseerd om eind dit jaar een nieuwe serie te maken met mooie vissen zoals de Siamese kempvis, schorpioenvis, allerlei soorten keizervissen, mooie kwallen, etc. Er zal dus hoogstwaarschijnlijk iets kleurrijks aankomen eind van het jaar! Ook borrelt het idee om een soort Dinky Toy achtige auto’s van karton te maken met metallic papier, maar daar wordt nog flink aan gezaagd en getest of dat iets moois gaat opleveren. Verder willen we in de loop van het jaar de papercraft verpakkingen een upgrade geven: geen plastic doppen meer en een kleurrijke wikkel. Terugkomend op de vissen; iets wat ik persoonlijk een erg leuk idee vind, is om er mogelijk een glow in the dark of blacklight effect aan toe te voegen. Zo is het overdag een decoratief item, maar komt deze ook 's avonds tot leven! Denk daarbij aan lichtgevend plankton of diepzeevissen die zelf ook licht kunnen genereren." 

Foto: Joop Bource

Wat gaaf! Is er nog iets dat je zou willen meegeven aan de lezers?

“Veel decoratie en interieur trends zijn vaak best eenvoudig en juist leuker om zelf te maken dan alleen te kopen! Kies een trend die je leuk vindt bijvoorbeeld DIY bohemian trends, plaster art, dino planters, wabi sabi bijzettafels, resin art, of iets dergelijks en duik een avondje in YouTube. Kijk hoe verschillende makers eenzelfde idee uitwerken en bepaal welke mogelijk iets voor jou kan zijn. Zelf decoratie maken is super leuk en geeft veel meer persoonlijke waarde aan het eindresultaat dan dat gekochte producten kunnen doen!" 

 "Keep calm and hobby on..."